A Purezza – az Egyesült Királyság első vegán pizzázója – Pizza Classica kategóriában hozott el díjat a 28. pármai Pizza Világbajnokságon.
A Purezza nemcsak egyszerűen vegán pizzázó, hanem nápolyi kemencével dolgozó nápolyi vegán pizzázó, akárcsak a Vegazzi. Saját készítésű mozzarellával dolgoznak mindkét éttermükben, Londonban és Brightonban egyaránt.
A „Campionato Mondiale Della Pizza“ rangos versenyére eddig több mint 6500 pizzázó nevezett, de idén először szállt be vegán pizzéria is a játékba – gyorsan be is zsebeltek egy díjat. Miért lényeges, hogy vegán? Mert ez a díj is hűen mutatja a kétkedőknek, hogy a pizza nem kifejezetten a megszokott feltétektől válik pizzává, a pizza lelke a tésztában rejlik, a többi pedig „csupán“ kreativitás kérdése.
A Pizza Classica kategória a hagyományos olasz pizzával nevező pizzériáknak fenntartott kategória, melyben fatüzelésű kemencével dolgoznak az indulók, és a versenyzők legfeljebb 12 percig készíthetik a pizzákat, mielőtt bemutatják a zsűrinek.
A Purezza a „The Promise Land“, azaz az „Ígéret Földje“ nevű pizzával nevezett a megmérettetésre. A teljes kiőrlésű lisztből és az angol BrewDog sörfőzde Punk IPA sörével készült tésztára rázva pirított (ún. stir-fried) leveles kel, olaszosan pácolt tempeh, Pioppini gomba és Borlotti babszósz került feltétként. Emellett kétféle „sajtot“ használtak a pizzán: egy saját fejlesztésű mozzarellát, illetve egy fermentált kesudió „sajtot“, amelyet napszárította cruschi paprikával készítenek. Az alkotást gyömbérpürével, agavé sziruppal és vegán kaviárral koronázták.
„A Campionato Mondiale Della Pizza az egyik legnívósabb verseny a világ pizzázói és pizzaszakácsai számára, ez az a megmérettetés, ahova minden pizzaiolo be szeretne kerülni – nyilatkozta Filippo Rosato, a Purezza konyhafőnöke. Az, hogy első vegán pizzázóként kaptunk helyet a résztvevők között már nagy szó, de azt, hogy Pizza Classica kategóriában díjat is hozunk haza, remélni sem mertük. Ez az eredmény mutatja meg igazán, hogy a vegán pizza nem csak opció – ez a jövő.“
A Purezza a tavalyi év sikerszériáját gazdagítja a versenyen szerzett elismeréssel. 2018-ban az Egyesült Királyság első vegán pizzázója elnyerte az év pizzázója díjat Angliában, majd ugyanebben az évben már Nápolyban is jeleskedett a PizzAward rendezvényen, ahonnan ugyancsak díjjal érkezett haza.
A képeket az Independent magazin kapcsolódó cikkéből emeltük át.